Tanácsadás – Nappali – Általános világítás

Tanácsadás – Nappali – Általános világítás

Szoba általános világítását megoldhatod körbefuttatott besüllyesztett spot lámpákkal, de egy vagy több mennyezeti lámpával, függesztékkel, csillárral vagy ezek kombinációjával is. A központi lámpát úgy érdemes kiválasztani, hogy az ne csak megfelelő fényt adjon, hanem méretében és stílusában is illeszkedjen a helyiséghez, ahogy az alábbi illusztráció ezt szemlélteti (tervező: Pók Enikő). Túl kicsi lámpa elvész, túl nagy nyomasztóan hat.

Nappali világítás

A függesztett lámpák magassága állítható, a termékadatoknál a maximális belógást adjuk meg, érdemes erre is odafigyelni. Egy lámpától azonban soha nem szabad elvárni, hogy az egész szobát teljesen megvilágítsa és azt sem, hogy az minden tevékenységhez megfelelő világítást szolgáltasson. Ehhez kiegészítő fények kellenek, ahogy az alábbi képen a központi függesztékeket beépített spot lámpák sora egészíti ki (tervező: Károlyi Zsuzsanna).

Nappali világítás

Az általános világítás biztosítására sínrendszeres megoldást is választhatsz. Használata ajánlott egyterű lakásokba, nappali-konyha-étkezőbe, ahol több tevékenységnek kell fényt biztosítani, és fontos, hogy a lámpák egységesek legyenek. A megoldás nagy előnye, hogy a lámpafejek könnyen ki-be tehetőek a sínekbe, pozíciójuk változtatható. Ha túl sok a fény, csökkentheted a lámpafejek számát, ha kevésnek érzed, tehetsz hozzá még. Egy ilyen világítási rendszer vásárlása előtt, határozd meg a fő világítási zónákat, döntsd el, milyen alakzatban szeretnéd elvezetni a sínt, majd ehhez mérten válassz megfelelő sínelemeket és lámpákat.

Nappali világítás sínrendszer
Nappali világítás sínrendszer
Nappali világítás sínrendszer