Gyakori kérdések | Elter Világítás Ugrás a tartalomra
  • Ingyenes szállítás
  • 30 napos elállás
  • Kiszállítás 1-2 munkanap
  • +36 20 203 47 51
Profil

A jelszó-visszaállítási utasításokat a regisztrált e-mail címére küldjük.

0
Kosár

Kosár

  1. Kosár
  2. Részletek
  3. Összegzés
A kosár üres

Gyakori kérdések

Hogyan kapok segítséget a webáruházban a lámpák kiválasztásához?

Webáruházunk tanácsadás menüjében helységekre bontva mutatunk be jól alkalmazható megoldásokat. Itt olvashatsz többek között arról, mire figyelj, ha általános-, helyi-, rejtett-, vagy hangulatvilágítást alakítasz ki egy szobában. Természetesen szaktanácsadóink is rendelkezésedre állnak, fordulj hozzájuk akár online chat-en, telefonon (0620 203 4751) vagy e-mailben (info@elter.hu).

Mit kérdezhetek az élő chat-en?

Ha bizonytalan vagy a választásban, lámpával, fényforrással kapcsolatos kérdésed van, a szállításról érdeklődnél, vagy bármilyen egyéb kérdésed merül fel, tedd fel nekünk elő chat-en! Szakértő munkatársunk hétfőtől péntekig 8.00-17.00 óráig azonnal válaszol kérdésedre.

Milyen termékadatok fontosak egy lámpa kiválasztásánál?

Fontos, hogy a lámpa cserélhető fényforrással vagy beépített LED-del működik. Hagyományos fényforrásokat könnyű kicserélni, a technika fejlődésével egyre jobb teljesítménnyel kaphatóak. Beépített LED-ek előnye a helytakarékosság és a hosszú élettartam, a hosszabb garanciás idő.
A lámpabura anyaga is fontos lehet, fém bura lefogja a fényt, ezáltal nem vakít, de a lámpa így csak lefelé világít. Üveg bura átengedi a fényt, több irányba világít.

A lámpa méreteit is feltétlenül nézd meg! Vedd figyelembe, hogy a függesztett lámpák magassága állítható, a termékadatoknál a maximális belógást adjuk meg! Kültéren és fürdőszobai lámpáknál figyelni kell az IP, vagyis a por és víz elleni védelemre.

A technikai paramétereken túl fontos még, hogy a lámpa színben és stílusában is illeszkedjen környezetéhez.

Cserélhető vagy nem szerélhető fényforrással válasszak lámpát?

Mind a kettőnek van előnye. Ha olyan lámpát választasz, miben tudod cserélni a fényforrást, akkor ha úgy érzed nem elég vagy túl sok a fény, egyszerűen a fényforrás kicserélésével tudod orvosolni a problémát. Ma már minden foglalattal gyártanak LED-eket, tehát cserélhető fényforrások esetében sem kell lemondanod az energiatakarékosságról. 

Nem cserélhető LED panelek lehetővé teszik, a nagyon karcsú, kecses, légies lámpák tervezését és gyártását. A lámpa mélysége fontos szempont lehet ott, ahol kevés a hely (például egy lépcső térben), itt a beépített LED-es lámpák előnyben lehetnek. Beépített LED-es lámpákra a gyártók több év garanciát vállalnak, mint a cserélhető fényforrással működőkre, ez lehet akár 5 év is. A beépített LED-es lámpákat gyakran további funkciókkal is ellátják, például fényerő-szabályozhatóak, színhőmérséklete vagy a fény színe változtatható, némelyik távirányíthatóval is vezérelhető. 

A nem cserélhető LED-es lámpa helyett újat kell vennem, ha kiég a fényforrás?

Nem. Beépített LED-ek esetében előfordul, hogy a meghajtó romlik el, ami általában cserélhető. Ma már bizonyos LED paneleket is lehet cserélni. A beépített LED-del szerelt lámpák élettartama sokkal hosszabb, mint egy cserélhető fényforrásé, a gyártók is sokkal hosszabb ideig vállalnak garanciás ügyintézést, mint a hagyományos típusokra. Ha garanciában vagy javítással nem oldható meg a probléma, akkor valóban másik lámpát kell vásárolni.

Mit jelent a színhőmérséklet/fényhőmérséklet?

A színhőmérséklet a látható fény egy jellemzője. Különböző színhőmérsékletek befolyásolják az ember koncentráló képességét, sőt hőérzetét is. A színhőmérséklet mértékegysége Kelvin (K). A hideg fények kékesebb árnyalatúak (5000K felett), segítik a koncentrációt, élénkítenek. Vörösebb árnyalatok melegebbnek tűnnek (3000K alatt), segítenek a kikapcsolódásban, ellazulásban. Fényforrások színhőmérséklete azonban nem csak bennünket befolyásol, hanem az általunk érzékelt tárgyak színét is. Ezért nem mindegy, hogy mit milyen színhőmérsékletű fényforrással világítunk meg. Egy húspultban például a húst hideg fénynél állottnak, esetleg romlottnak látjuk, melegnél pirosabbnak, frissnek. Éppígy egy ékszerpultot hideg fénnyel megvilágítva szebben csillognak benne az ékszerek.

Milyen színhőmérsékletű lámpát vegyek a lakásomba?

Nagyon egyéni, hogy ki milyen fényt szeret az otthonában. Otthonokban a legkedveltebb a meleg fehér fényű (3000 Kelvin) és a természetes fehér (4000 Kelvin) fénnyel rendelkező lámpa. Elképzelhető az is, hogy különböző tevékenységekhez különböző színhőmérsékletűt választasz, irodába, konyhába, fürdőszobába hidegebbet, nappaliba, hálóba melegebbet vagy természeteset.

Milyen színhőmérsékletű lámpát vegyek a kertembe?

Nincs szabály arra, hogy kertbe milyen színhőmérsékletű lámpát válassz. Beépített LED-es kültéri lámpáink többségében azonban meleg fehér (3000K) fényűek. Ha olyan lámpát választasz, amelyet cserélhető fényforrással tudsz használni, kipróbálhatod, hogy neked mi tetszik inkább a holdfény mellett a meleg (3000K-es) vagy a természetes fehér fényű (4000K-es).

Mit jelent az IP védelem? 


A por és víz elleni védettséget az IP (Ingress Protection - behatolás elleni védettség) utáni két szám jelöli. Az első számjegy a porral és az idegen testekkel szembeni védelmet, a második számjegy pedig a vízállóság mértékét jelöli. Minél nagyobb a szám, annál magasabb szintű a védelem. 

Milyen vízvédettséggel kell rendelkeznie egy fürdőszobai lámpának?

A fürdőszobai lámpák általában IP 43, 44 vagy 54-es besorolásúak. Ez azt takarja, hogy a lámpa már vízpára, csepegő és freccsenő víz ellen is védett.

Milyen vízvédettséggel kell rendelkeznie egy kültéri lámpának? 


Az attól függ, hogy hova szereled fel. IP 43, 44 vagy 54-es besorolású lámpák biztonságosan felszerelhetőek kültérben is. Medencébe azonban IP 68-asat válassz, hiszen az víz alatti tartós használatra is alkalmas.

Hogyan tudok keresni az elter.hu-n?

Egyszerűen írd be a keresett kifejezést vagy egy részét a keresőmezőbe. Népszerű keresési kifejezések a lámpa neve, márkája, színe, anyaga vagy egy speciális tulajdonság (pl. fényerőszabályzó). Már a keresett kifejezés beírása közben kapsz egy találati listát, amit rendszerünk folyamatosan aktualizál, minél több konkrétumot írsz be. Így akár egyszerűen ki is választhatod a találati lista egyikét.

Milyen szűrési lehetőségeket állíthatok be a lámpák kiválasztásához?

Kínálatunkban közel 8000 különböző lámpából válogathatsz. Ahhoz, hogy a megfelelő találatokra szűkítsd a kínálatot, beállíthatod a számodra fontos szűkítési feltételeket. Meghatározhatod a kívánt lámpatípust, a színt, stílust, színárnyalatot, a lámpa anyagát, foglalatát, hogy cserélhető vagy nem cserélhető fényforrással tudod használni. Beállíthatod a raktáron lévő mennyiséget, árkategóriát és szűrhetsz csak az akciós termékekre is.

Meg tudom nézni a lámpákat “élőben" is?

Bizonyos termékek bemutatótermeinkben (Budapest, Lechner Ödön fasor 2. és Szekszárd, Sport u. 2.) is megtekinthetők. A lámpák termékadatlapján látod, hogy az adott modell melyik üzletünkben van kiállítva (kis ikon mutatja). Ha a termékoldalon erre vonatkozóan nem találsz információt, akkor az nincs kiállítva egyik üzletünkben sem. Kis ikon mutatja azt is, hogy a termék raktáron van. Ebben az esetben a lámpa szekszárdi, központi raktárunkban található, így bármelyik üzletbe be tudják kérni és meg tudják mutatni neked. Budapesti üzletünk esetében a lámpa felvitele kb. 2-3 munkanapot vesz igénybe, szekszárdi üzletünkben azonnal be tudják hozatni a terméket, azonban ekkor is érdemes weboldalunkon vagy e-mailben jelezni szándékod és befoglalni a lámpát, nehogy elvigyék, mire jössz.

Mit tegyek, ha nem találok egy speciális termékadatot?

Vedd fel a kapcsolatunkat ügyfélszolgálatunkkal, vagy írj nekünk az élő chat-en keresztül! Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre.

Egyedileg összeállítható lámpákat, hogyan tudok a webáruházon keresztül megrendelni?

Webáruházunk több egyedi igényekre szabott megoldást is kínál. A lámpa termékoldalán láthatod, ha a lámpa egyedileg összeállítható és csak több elem együttes rendelésével működik. Az oldalon látod az összes megrendelendő elemet egy lapon és azok variációit. Így könnyedén kiválaszthatod a számodra megfelelő egyedi megoldást, és annak minden elemét egyszerre kosárba helyezheted. Ezeket az egyedileg összeállított lámpákat nem összeszerelve szállítjuk, hanem a megrendelt részeket külön-külön. A lámpák kialakítása azonban olyan, hogy pattintással vagy átfűzéssel könnyen összeállíthatóak.

Mire figyeljek, ha sínrendszert szeretnék a webáruházban rendelni?

Kezd úgy, hogy egy alaprajzon tervezd meg, hogyan fusson a sínrendszer és körülbelül hol legyenek benne lámpafejek. El kell döntened, hogy besüllyeszthető, mennyezetre szerelhető vagy függesztett sínrendszert szeretnél. Ezután, hogy az összes lámpafejet, amit belehelyezel egyszerre szeretnéd kapcsolni vagy szeretnéd, ha külön- külön is kapcsolhatóak lennének. Ez szerint 1, 2 vagy 3 áramkörös sínt kell választanod, általában mindegyik 1 és 2m hosszúságban kapható. Már csak meg kell találnod a neked tetsző lámpafejeket és a megfelelő betápot. A csatlakozó elemek, sarokelemek, áramtovábbítók és egyéb kiegészítők dolgában segít rendszerünk, neked csak a darabszámot kell megadod. Ha darabjegyzéken kívül egyéb kiegészítőre is szükséged van, csak arra figyelj, hogy annak a típuskódja megegyezzen a sínrendszer típuskódjával. Ha bárhol elakadnál, keresd szakértő ügyfélszolgálati munkatársunkat chat-en, telefonon vagy e-mailben.

Mire figyeljek, ha LED szalagot szeretnék a webáruházban rendelni?

Működő LED szalag rendszerhez szükséged lesz a profilra, amibe beleragasztod majd a szalagot (lehet süllyesztett vagy falon kívüli, egyenes, sarok vagy flexibilis), ehhez passzoló takaró fedél (lehet víztiszta vagy opál), a LED szalag (lehet fehér, RGB-színei változtathatóak vagy RGBW-fehéret is tudja és a színei is változtathatóak), a meghajtó (trafó) és a vezérlő (fali kapcsoló vagy távirányító például). A LED szalagokat 5m-es csomagban tudod rendelni, különböző teljesítménnyel. Ha fő vagy munkapult világításként fogod használni, érdemes nagyobb teljesítményűt, ha hangulat vagy kiegészítő világításként, akkor kisebbet választani. A meghajtó kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy csak 80%-ig terhelhetőek, vagyis ha a LED szalag méterenkénti teljesítményét megszorzod azzal a  hosszúsággal, amekkorát a trafónak működtetnie kell, akkor az nem lehet több, mint a trafó teljesítményének 80%-a. Ha bárhol elakadnál, keresd szakértő ügyfélszolgálati munkatársunkat chat-en, telefonon vagy e-mailben.

Mire figyeljek a beépíthető lámpa kiválasztásánál?

Beépíthető lámpáknál egyik fontos szempont a besüllyesztési mélység, vagyis hogy mennyi helyre van szüksége a lámpának és a fényforrásnak az álmennyezet felett. A kivágási átmérő is fontos lehet, ez lámpánként eltérő, ezért mielőtt a villanyszerelő kivágja a gipszkartont, mindenképpen meg kell nézni, hogy mekkora kivágási átmérőt adott meg a gyártó. Különböző típusú beépíthető lámpák kaphatóak, mennyezetbe vagy oldalfalba süllyeszthető (ezek között a világítás szögében van különbség) illetve gipszkartonba vagy betonba süllyeszthető (utóbbiaknak más a kialakításuk, ezeket szerelődobozzal szállítjuk).