Gyakori kérdések | Elter Világítás Ugrás a tartalomra
  • Ingyenes szállítás
  • 30 napos elállás
  • Kiszállítás 1-2 munkanap
  • +36 20 203 47 51
Profil

A jelszó-visszaállítási utasításokat a regisztrált e-mail címére küldjük.

0
Kosár

Kosár

  1. Kosár
  2. Részletek
  3. Összegzés
A kosár üres

Gyakori kérdések

Minden lámpához kell fényforrást rendelnem?

Nem. Ha a lámpa beépített LED-es, vagy a termékadatlapon azt látod, hogy a csomagolás tartalmazza a fényforrást, akkor nincs szükséged külön fényforrás rendelésre. A lámpák többsége azonban általános foglalattal szerelt, így cserélhető fényforrással használható. A cserélhető fényforrást nem tartalmazza a gyári csomagolás, hiszen minden foglalattípussal többféle alakú, színű, színhőmérsékletű és teljesítményűt is választhatsz. Azért, hogy megkönnyítsük a fényforrás választást, minden lámpa termékoldalán feltüntettük, milyen LED fényforrást ajánlunk hozzá.

Hogyan válasszak megfelelő fényforrást a lámpához?

Nézd meg, hogy a lámpa milyen foglalattal rendelkezik, ez a legfontosabb, ennek megfelelő fényforrást kell választanod. Ezentúl a lámpa maximális terhelhetősége is befolyásolja, milyen fényforrást tehetsz bele. A fényforrás legfontosabb jellemzőit is nézd meg, ilyen a fényerő (Lm) és a színhőmérséklet (K). Olykor pedig esztétikai szempontok is szerepet játszhatnak a döntésben. Például, hogy a fényforrás ne lógjon ki a lámpaburából, annál kisebb legyen vagy ha a fényforrás látszódik, akkor az is esztétikus legyen (ilyen helyre a dekor LED szebb). Azért, hogy megkönnyítsük a fényforrás választást, minden lámpa termékoldalán feltüntettük, milyen LED fényforrást ajánlunk hozzá. A LED-eknek számos előnyük van, így a megrendelendő világítótest mellé könnyen választhatsz beleillő fényforrást is.

Milyen előnye van a LED fényforrásnak?

A LED-ek kilencszer kevesebb energiát fogyasztanak mint a hagyományos izzók, így a hagyományos izzókhoz képest LED-ek használata akár 90%-os energia- és költségmegtakarítást eredményez! Nem mellesleg, egy LED fényforrás élettartama több mint 25000 óra (átlagos használat mellett több mint 15év), ami a kb. 1000 órát világító hagyományos izzóénak 25 szöröse. A hosszú élettartamnak köszönhetően ritkábban kell cserélni, ezért ideális lehet nehezen megközelíthető helyek bevilágítására is, ilyen például a homlokzat. Nem csak a hőtermelésük minimális, így felhasználhatóak olyan helyeken is, ahol a melegedés veszélyforrás lehet (pl. gyerekszobában), de az energiatakarékos fényforrásokkal ellentétben a gyakori ki- és bekapcsolás nem rövidíti az élettartamát és a bemelegedésre sem kell várni.

Ma már a LED-ek egyre változatosabb méretben és formában kaphatóak (szivar, körte, gömb vagy gyertya alakban is), így könnyedén megtalálhatod a lámpához stílusban és méretben passzoló megoldást.

Milyen színhőmérsékletű/fényhőmérsékletű fényforrást vegyek a lakásomba?

Otthonokba a legkedveltebbek a meleg fehér fényű (3000 Kelvin) fényforrások, de található kínálatunkban természetes fehér (4000 Kelvin) fénnyel rendelkező, illetve hideg fehér fényű (5000 Kelvin) is.

Milyen színhőmérsékletű/fényhőmérsékletű fényforrást vegyek a kertembe?

Nincs szabály arra, hogy kertben milyen színhőmérsékletű fényforrást válassz. Beépített LED-es kültéri lámpáink többségében meleg fehér (3000K) fényűek.

Fényerőszabályzós lámpához milyen fényforrást válasszak?

Halogén fényforrások fényerő szabályozhatóak, azonban nem igaz ez minden LED-re. A fényerő-szabályozható lámpákat csak speciális, dimmelhető LED fényforrással fogod tudni jól használni. Dimmelhetőségre a fényforrások menüben a bal oldali panelen tudsz szűri.

Ernyő és búra nélküli lámpába milyen fényforrást válasszak?

Ha a lámpa nem rendelkezik ernyővel, burával vagy a lámpabura átlátszó, akkor érdemes dekor LED-et választanod. Ezekben a lámpákban a fényforrás is teljes egészében látszik, ezért fontos, hogy az is esztétikus legyen. A technika előrehaladásával a dekorációs fényforrások között már nagy fényerővel rendelkezőt is találsz számos méretben és formában, ezért nem kell attól tartanod, hogy nem biztosít elegendő fényt.

Milyen fényforrást válasszak drótvázas vagy loft stílusú lámpába?

Loft stílusú, drótvázas lámpák esetében kifejezetten dekor LED-et ajánlunk. Ezekben a lámpákban a fényforrás is teljes egészében látszik, ezért fontos, hogy esztétikus legyen. A technika előrehaladásával a dekorációs fényforrások között már nagy fényerővel rendelkezőt is találsz számos méretben és formában, ezért nem kell attól tartanod, hogy nem biztosít elegendő fényt.

Melyek a cserélhető foglalatú fényforrások?

Az alábbi foglalatú fényforrások cserélhetőek: E14, E27, G4, G9, GU10, R7S, GU5,3, G53, GU4, T5, T8.

Cserélhető fényforrások

Mit jelöl a fényforrásoknál a Watt és a Lumen?

A teljesítmény mutatja a lámpa fényforrásának energiafogyasztását, mértékegysége a Watt (W). A hagyományos izzók teljesítménye egyenesen arányos az izzó fénykibocsátásával. Az energiatakarékos világítási megoldásoknál azonban nem ez a helyzet, ezért nemcsak a fényforrások teljesítményét (W), hanem azok Lumenben (Lm) kifejezett fénykibocsátását is megadjuk.

Mit jelent a fényforrásoknál a K jelölés?

A Kelvin (K) mértékegységgel kifejezett fényhőmérséklet a fény színét jelzi. Minél kisebb a fény hőmérséklete, annál melegebb színben világít (vagyis annál sárgásabb); nagyobb fényhőmérséklet esetén a fény színe hidegebb (fehérebb, kékebb).

Milyen világítási szögű fényforrást vegyek?

Minden fényforrás más-más világítási szöggel rendelkezik. Ha az a cél, hogy minél nagyobb teret világítson be a lámpa, akkor válassz hozzá 360 fokos világítási szögű fényforrást. Ha pontszerű világítást szeretnél, válassz kis világítási szögű fényforrást, melyet 24 foktól találsz.

Mit jelent a CRI jelölés mögötti szám?

A CRI egy index szám, mely a természetes színvisszaadási képességet jelöli. A fényforrásoknál ezt az adatot is feltüntetjük. Minél magasabb a szám, a fényforrással megvilágított tárgyak színe annál inkább egyezik a természetes fényben látható színekkel. Pl. a 90 CRI azt jelenti 90%-os a fényforrás színvisszaadási képessége.